Prijsstijging koopwoningen vlakt in juli opnieuw af

Bestaande koopwoningen waren in juli ruim 14% duurder dan een jaar eerder.
Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

Bestaande koopwoningen waren in juli 14,5% duurder dan een jaar eerder. In juni kwam de prijsstijging nog uit op 16,6%. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.


Stijgende trend prijzen koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juli ruim 99% hoger.


Verkoop bestaande koopwoningen

Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 16.417 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 14% minder dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van 2022 zijn 107.722 woningen verkocht, 22,2% minder dan in dezelfde periode van 2021.


Huizenprijzen stijgen nu minder hard, maar zijn in 9 jaar tijd bijna verdubbeld

Wat doet de huizenmarkt?

In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen de economen van deze instanties zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen met betrekking tot de huizenmarkt:


Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u

 • Geld lenen voor verduurzaming met 0% rente 
  Iedere euro die u investeert in de verduurzaming van uw woning verdient u terug, maar wat als u het geld niet heeft voor zo'n investering? Dan kan geld lenen een goede optie zijn. Zeker als u over de lening geen rente hoeft te betalen.
 • 10-jaars hypotheekrente verdrievoudigd
  In de afgelopen maanden is de hypotheekrente flink gestegen. Dit zijn de gevolgen als u een huis wilt kopen of uw hypotheek wilt oversluiten.
 • Wat doet de huizenmarkt en de hypotheekrente?
  In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen deze economen zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen.
 • Belastingvrij schenken voor eigen woning
  Geld schenken aan uw kind of kleinkind voor een koopwoning? U kunt alleen dit jaar nog gebruik maken van de vrijstelling van € 106.671. Vanaf 2023 wordt het bedrag van de vrijstelling fors verlaagd