Verwachtingen huizenmarkt
Wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt en hypotheekrente? Deze toonaangevende partijen geven hun visie.

Wat doet de huizenmarkt en de hypotheekrente?

Wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt en hypotheekrente? Deze toonaangevende partijen geven hun visie.

Op deze pagina

Recente prijsontwikkelingen op de huizenmarkt

In oktober 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 2,3% lager dan in oktober 2022. De prijsdaling vlakte daarmee opnieuw af. Ten opzichte van september 2023 stegen de prijzen in oktober met 0,7% (Bron: CBS en het Kadaster).

Prijsstijjging bestaande koopwoningen
(tov 2022)

- 0 %
Bestaande koopwoningen waren in oktober ruim 2% goedkoper dan een jaar eerder.

Prijsstijging bestaande koopwoningen
(tov 2013)

+ 0 %
Koopwoningen zijn bijna 92% duurder ten opzichte van het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013.

Aantal verkochte koopwoningen
(tov 2022)

- 0 %

Er zijn bijna 6% minder woningen verkocht dan in 2022 (in 2023 zijn tot en met oktober 147.590 woningen verkocht).

Volledig rapport

Volledige analyse van CBS (november 2023)

Verwachtingen huizenmarkt en hypotheekrente

In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen de economen van deze instanties zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen:

"Huizenprijzen stabiliseren op een hoger niveau en de hypotheekrente daalt in 2024."

Woningmarktmonitor ABN-AMRO

Belangrijkste verwachtingen ABN-AMRO:

“De huizenprijzen stegen de afgelopen maanden licht, en stabiliseren daardoor op een hoger niveau dan gedacht. De hypotheekrente is nu hoog, maar blijft stabiel. We verwachten dat die in 2024 zal gaan dalen.”

ABN-AMRO verwacht dat het eind van het jaar uitkomt op een daling van 3%. Door positieve ontwikkelingen verwachten zij verder, dat de huizenprijzen in 2024 niet gaan dalen met 3% zoals eerder voorspeld, maar juist gaan stijgen met 2,5%.

ABN-AMRO verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) in maart volgend jaar zal beginnen met renteverlagingen in plaats van verhogingen.

 

Voordat de hypotheekrentes omlaag gaan, zullen nieuwe kopers echter nog wel te maken krijgen met een hogere hypotheekrente. En dat geldt ook voor bestaande woningbezitters die hun hypotheekrente moeten herzien aan het eind van hun rentevaste periode.

ABN-AMRO verwacht dat de daling van het aantal woningaankopen nog doorzet met -5% in 2023 en -2,5% in 2024. Ondertussen groeit de vraag naar woningen verder richting een historisch hoogtepunt.

ABN-AMRO verwacht dat de betaalbaarheid voor 2024 verbetert doordat de cao-loongroei verhoogd blijft en de rentes naar verwachting iets omlaag gaan.

 

Deze positievere vooruitzichten zorgen ervoor dat potentiële kopers meer zekerheid hebben en gestimuleerd worden om de stap te zetten naar het kopen van een huis.

Meer informatie

Volledig rapport

Volledige analyse van ABN-AMRO (oktober 2023)

"Huizenprijzen stabiliseren eerder dan verwacht, voor 2024 prijsstijging voorzien."

Rabobank-Koopwoningmarktverwachting

Belangrijkste verwachtingen Rabobank:

“De daling van de koopwoningprijzen lijkt eerder voorbij dan verwacht.” 

Huizenprijzen dalen dit jaar naar verwachting gemiddeld met 3,5% ten opzichte van 2022. In 2024 verwacht Rabobank dat de huizenprijzen gemiddeld 2,4% toenemen.

Rabobank verwacht een verdere daling van het aantal transacties, niet door een verdere terugval van de vraag, maar door een gebrek aan aanbod.

 

Zij stellen vast dat minder mensen hun huis te koop zetten. Zij vermoeden dat doorstromers vóór de rentestijging van vorig jaar veel actiever waren. Zij hadden immers vaak nog een hogere hypotheekrente, en konden door te verhuizen overstappen naar de toen zeer lage hypotheekrente. Tegen dezelfde maandlasten konden ze dan groter of mooier wonen.

 

Maar nu veel zittende huiseigenaren een hypotheekrente hebben die vergelijkbaar of zelfs lager is dan de actuele rente, blijven huiseigenaren waar ze zijn. Daardoor is er minder aanbod van huizen. Dat drukt komende jaren naar verwachting het aantal transacties, aldus Rabobank.

Potentiële huizenkopers kunnen door de stijging van de inkomens in 2024 naar schatting bijna hetzelfde lenen voor een huis als begin 2022, toen de hypotheekrentes nog zeer laag waren. Bovendien zijn koophuizen intussen wat goedkoper geworden.

Meer informatie

Volledig rapport

Volledige analyse van Rabobank (september 2023)

"Snel stijgende lonen zorgen voor verbetering betaalbaarheid en hogere leencapaciteit."

ING Woningmarkt

Belangrijkste verwachtingen ING:

ING constateert dat kopers door gestegen lonen nu wat meer ruimte hebben om te bieden bij de aankoop van hun gewenste huis. Dit is een belangrijke drijvende kracht, die ervoor zorgt dat de vraag naar woningen weer aantrekt waardoor de huizenprijsdaling nu mogelijk al ten einde is gekomen. 

Naar verwachting zullen de prijzen eerst de komende maanden verder stabiliseren (met mogelijk afwisselend lichte prijsstijgingen en -dalingen). Vanaf eind dit of begin volgend jaar zullen de huizenprijzen mogelijk weer gaan stijgen, aldus ING.

ING verwacht in haar basisscenario dat de huizenprijzen eind 2024 een kleine 4% hoger zullen liggen dan nu (eind 2023).

Door de verwachte verbetering in de betaalbaarheid en de verhoogde leencapaciteit, verwacht ING dat kopers weer actiever zullen worden op de markt. Daarnaast constateren zij dat woningbezitters hun woningen ook weer vaker te kopen zetten wat de transacties omhoog stuwt.

ING geeft ook een waarschuwing; “Als de economische ontwikkeling tegenvalt en de werkloosheid verder stijgt dan verwacht, dan zal dit invloed hebben op de ontwikkeling van de huizenprijzen.

 

Ook de ontwikkelingen van de inflatie en rentestanden zijn onzeker en spelen een belangrijke rol. Daarnaast speelt sentiment een heel belangrijke rol op de woningmarkt. Dit sentiment blijkt echter grillig en kan snel omslaan.”

Meer informatie

Volledig rapport

Volledige analyse van ING (september 2023)

"De woningmarkt koelt verder af, met lagere prijzen en minder transacties."

Belangrijkste verwachtingen De Nederlandsche Bank (DNB):

Meer informatie

Volledig rapport

Volledige analyse van DNB (juni 2023)

Michel Verschoor

Stel een vraag aan Michel over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie van een adviseur.


* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.

Beeldmerk

Andere berichten die je misschien interessant vindt

Beeldmerk